Spis Treśći
Jak przygotować zdrowe posiłki dla niemowląt w domu?
Najważniejsze jest, aby zdrowe posiłki dla dzieci były zróżnicowane, pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb malucha. Liczy się jest również sposób ich podania – kolorowy i zachęcający do próbowania nowych smaków. Od czego zacząć? Od wyboru właściwych składników. Doskonałą bazą posiłku dla niemowląt są warzywa i owoce: gotowane na parze marchewki, brokuły, ziemniaki, kalafior, a także jabłka, banany, gruszki. Ważne, by były one miękkie i łatwe do zjedzenia dla malucha.
Kasze, makarony i ryż są świetnym uzupełnieniem jedzenia dla niemowląt. Kasza jaglana, ryż, a nawet pełnoziarnisty makaron to doskonałe źródła energii i składników odżywczych. Warto podawać je w prostych daniach, na przykład z warzywami albo delikatnym mięsem. Jako źródło białka (oprócz mleka) dobrze wprowadzać mięso z indyka, kurczaka czy ryby (może być dorsz). U fanów diety wegetariańskiej świetnie sprawdzą się również soczewica, ciecierzyca i tofu.
Równie ważne jak to co jemy, jest sposób spożywania posiłku. Jeśli chcemy, by nasze dziecko od samego początku uczyło się samodzielności przy stole, metoda BLW jest strzałem w dziesiątkę. Już najmłodsze dzieci mogą brać do rączki kawałki miękkich warzyw czy owoców i wybierać te produkty, na które mają ochotę: miękkie placuszki warzywne, kaszki czy zdrowe muffiny z polecanych przepisów dla niemowląt.
Przykładowe przepisy na pierwsze posiłki dla niemowląt
W przypadku przepisów dla niemowląt i kilkulatków doskonale sprawdza się prostota. Domowe jedzenie dla niemowląt przygotujemy dosłownie w kilka chwil. Ważne żeby posiłki były świeże i ze składników najwyższej jakości. Od czego zatem można zacząć przygodę dziecka z jedzeniem?
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- woda
Obierz marchewkę i ziemniaka, pokrój na małe kawałki i gotuj na parze, aż będą miękkie. Następnie rozgnieć je widelcem z odrobiną przegotowanej wody do grudkowatej postaci. To klasyka wśród pierwszych posiłków – delikatny smak i mnóstwo witamin! Podobnie można przygotować jabłko z bananem czy brokuła z batatem, który jest bardzo lubiany przez dzieci ze względu na słodkawy smak. Na pierwsze kilka posiłków dla niemowlaka polecamy jednak mieszanki warzywne (lub pojedyncze warzywa) ponieważ słodki smak owoców jest zwykle preferowany przez dzieci, więc przyzwyczajone do niego mogą mniej chętnie sięgać potem po warzywa.
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- kilka kawałków dyni
- woda
Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu, a dynię na parze – do miękkości. Połącz kaszę z dynią i lekko zgnieć. Kasza jaglana jest lekkostrawna i świetna dla maluchów, a dynia nadaje daniu kremowej konsystencji.
- 1 mała cukinia
- 1 ziemniak
- woda
Obierz ziemniaka, pokrój go razem z cukinią na kawałki i ugotuj na parze. Zblenduj wszystko, dodając wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. To delikatny krem, idealny na pierwszy posiłek warzywny.
Jakie składniki domowego jedzenia dla niemowląt są najważniejsze?
Całodzienne, zdrowe posiłki dla dzieci powinny zawierać wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju. Dania muszą być różnorodne, a dieta powinna składać się z 4-8 (zależnie od wieku dziecka) porcji w ciągu dnia (posiłki główne, uzupełniające i przekąski). Menu musi zawierać owoce, warzywa (to absolutna podstawa w diecie małych dzieci!), kasze, makarony lub ryż, białko w postaci dobrej jakości mięsa, ryb i źródeł roślinnych (tofu), tłuszcze (awokado, oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy), a także błonnik i węglowodany złożone, których świetnym źródłem są produkty pełnoziarniste.
Stałe posiłki dla niemowląt, które zaczynamy podawać od około 6. miesiąca, są uzupełnieniem diety mlecznej, która nadal jest podstawowym źródłem białka, wapnia, tłuszczu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dla dzieci, które już tolerują produkty mleczne dobrym źródłem białka i wapnia są również jogurty naturalne, twarożek czy ser. Oczywiście wybieramy artykuły spożywcze bez dodatku cukru i konserwantów.

Smaczne i pożywne dania dla niemowląt – przepisy domowe
Po pierwszych, najprostszych doświadczeniach kulinarnych u niemowląt przychodzi czas na bardziej wyraziste dania. Jeżeli dziecko dobrze toleruje rozszerzanie diety, można już coraz odważniej łączyć smaki, tworząc bardziej skomplikowane i złożone smakowo kompozycje. Oto przepisy dla niemowląt, które sprawdzają się w przypadku większości dzieci…
Placuszki bananowe
Jeśli maluch jest już trochę starszy i może sam chwytać jedzenie, placuszki bananowe są strzałem w dziesiątkę! Wystarczy rozgnieść banana, dodać jajko i trochę mąki pełnoziarnistej. Mieszamy wszystko razem, a następnie smażymy na suchej patelni na złoty kolor. Są mięciutkie, słodkie i idealne do małych rączek!
Ryż z warzywami i kurczakiem
Ugotowany brązowy (lub biały) ryż połączony z delikatnie ugotowanymi na parze warzywami (marchewką, groszkiem) oraz kawałkami gotowanego kurczaka to pełnowartościowe, sycące danie. Można je dziecku atrakcyjnie podać (kulki ulepione z ryżu, kolorowy groszek, pokrojona na plasterki marchewka) na talerzu do samodzielnego jedzenia.
Pasta z awokado i jajka
Awokado to źródło zdrowych tłuszczów, a w połączeniu z ugotowanym jajkiem daje pełnowartościowy posiłek. Wystarczy rozgnieść dojrzałe awokado i wymieszać z drobno posiekanym jajkiem. Pastę można podać na kawałku pełnoziarnistego pieczywa lub jako samodzielne danie. Pamiętajmy, że jajko jest niezwykle cennym produktem dla dzieci (i nie tylko!). Uznawane jest za tak zwany produkt kompletny, czyli zawierający komplet niezbędnych makro- i mikroelementów, aminokwasów oraz witamin w odpowiednich proporcjach.
Zupa koperkowa z groszkiem
Do półtorej szklanki bulionu należy dodać pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i marchewkę. Po 10 minutach dorzucamy garść zielonego groszku (mrożony lub świeży). Po kolejnych 10 minutach gotowania dodajemy łyżkę posiekanego koperku i łyżeczkę śmietanki 30%. Wszystkie zupy są doskonałym pomysłem na urozmaicanie posiłków, ponieważ można je podawać na kilka sposobów: tradycyjnie w miseczce, wraz ze wszystkimi składnikami, w postaci zblendowanej – w kubeczku, do picia, jako zupę krem z kawałkami maczanego w niej pieczywa.
I jeszcze przepisy dla niemowląt – niejadków…
Słodkie, kolorowe racuchy
Bazą placków w tym przypadku jest duży dojrzały banan, pół dojrzałej, słodkiej gruszki (lub jedna mała w całości), duże jajko (ewentualnie dwa małe lub jedno z podwójnym żółtkiem), 4 łyżki mąki (zwykła pszenna, orkiszowa) i łyżka pulpy z ugotowanego buraka. Składniki miksujemy na gładką masę i smażymy na suchej patelni na lekko złoty kolor. Jeżeli zamarzy nam się kolor zielony, zamiast buraka dorzucamy łyżkę odciśniętego, zmielonego szpinaku.
Domowa nutella
Tradycyjna nutella spędza sen z powiek niejednemu opiekunowi, więc może małe, zdrowe oszustwo? Dwa dojrzałe (naprawdę dojrzałe) banany miksujemy z obranym awokado, łyżką kakao i łyżką masła orzechowego z orzeszków ziemnych (uwaga na alergię!). Domowa nutella świetnie zastępuje oryginał.
Zdrowy koktajl
Utarło się przekonanie, że brukselka i jarmuż są nielubiane przez większość dzieci i dorosłych, tymczasem garść jarmużu zmiksowana z bananem i ananasem (wraz z sokiem) z puszki tworzy pyszny koktajl o dużej zawartości wapnia, potasu, magnezu, witaminy C, K czy żelaza (jarmuż to jeden z produktów uznawanych za superfoods).
***
Dania, które proponujemy są nie tylko smaczne, ale i pełnowartościowe. Oczywiście komponując posiłki, starajmy się uwzględniać preferencje dziecka, które w miarę rozszerzania diety szybko dadzą o sobie znać ☺