Zdrowe posiłki dla dzieci​

mogą być pyszne!

Wiemy, że pełnowartościowe produkty to klucz do prawidłowego rozwoju dzieci. Jednak dziecko jeszcze musi chcieć je zjeść, prawda? Zobacz, jak łączymy te dwa światy.

Stawiamy na
naturalną słodycz,
bez dodatku cukru.

Dbamy o smak i aromat
dań, używając ziół,
przypraw oraz minimalnej
ilości soli morskiej

Sosy i dodatki
podajemy osobno.

To dzieci decydują,
jak zjedzą posiłek

Stawiamy na
tradycyjne smaki
w zdrowym wydaniu,

a nie papki bez smaku

Jak wygląda nasz

zdrowy catering dla dzieci?

5 posiłków
(śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie, podwieczorek)

Warzywa i owoce każdego dnia

Zdrowe tłuszcze
(ryby, pestki, nasiona, oliwa z oliwek, olej rzepakowy)

Pełnowartościowe białko
(mięso, ryby, jaja, nabiał)

Pełnoziarniste zboża
(kasza gryczana, jaglana, pęczak, orkisz)

Na dobry początek dnia - Śniadanie

Codziennie serwujemy inne, sycące śniadanie, które daje energię na cały dzień zabawy i nauki.

Aby nie zabrakło sił - II śniadanie

Lekka przekąska na słodko lub słono, by podtrzymać zapał do zabawy i koncentracje na kolejne godziny.

Codzienna dawka warzyw - Zupa

W sezonie jesienno zimowym stawiamy na sycące, rozgrzewające, gęste zupy.

Sycący posiłek na drugą połowę dnia - II Danie

II danie to tradycyjna kuchnia polska w zdrowym wydaniu dostosowana do dziecięcych potrzeb.

Dodatkowa energia na popołudniowe przygody - Podwieczorek

Zdrowe domowe wypieki – ciasta, naleśniki i tarty, które dzieci zajadają z apetytem.

Czy wiesz, że:

Im więcej smaków i tekstur, Twoje dziecko spróbuje we wczesnym dzieciństwie, tym mniejsza szansa, że będzie niejadkiem w przyszłości? W naszym cateringu dla dzieci starannie dbamy o to, by posiłki były różnorodne i wspierały rozwój małych smakoszy w duchu BLW! Chcesz dowiedzieć się więcej o BLW? Kliknij tutaj  

Dobry smak

bez dodatku cukru

Większość dzieci w Polsce spożywa za dużo cukru. Budując zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat możemy to zmienić.

Ilość cukru w naszych danich:

0

g

0 łyżeczek

Maksymalny dzienny limit spożycia cukru dodanego:

0

g

0 łyżeczek

25

g

5 łyżeczek

Średnie dzienne spożycie cukru dodanego u dzieci w Polsce:

95

g

aż 19 łyżeczek!

Jak podgrzewać

i podawać posiłki?

Usuń folię ochronną z pojemnika.

Usuń zimne dodatki, jak surówki czy sosy, przed podgrzaniem.

Ustaw mikrofalówkę na standardowy program (600-800 W).

Podgrzewaj 2-4 min.

Sprawdź, czy danie jest wystarczająco ciepłe. W razie potrzeby dołóż kolejną minutę.

Ważne

Mikrofale jedynie ogrzewają jedzenie, nie zmieniając jego składu chemicznego, ani nie wprowadzając szkodliwych substancji.

Jeśli mimo wszystko nie chcesz używać mikrofali, masz jeszcze 3 inne opcje. 🙂

Uwaga

1. Jeśli Twój piekarnik ma opcję podgrzewania konwekcyjnego, to warto ją wykorzystać.

2. Nie ma problemu z podaniem na zimno posiłku, który jest zalecany do podgrzania.