mogą być pyszne!
Wiemy, że pełnowartościowe produkty to klucz do prawidłowego rozwoju dzieci. Jednak dziecko jeszcze musi chcieć je zjeść, prawda? Zobacz, jak łączymy te dwa światy.
Stawiamy na
naturalną słodycz,
bez dodatku cukru.
Dbamy o smak i aromat dań, używając ziół, przypraw oraz minimalnej ilości soli morskiej
Sosy i dodatki podajemy osobno. To dzieci decydują, jak zjedzą posiłek
Stawiamy na tradycyjne smaki w zdrowym wydaniu, a nie papki bez smaku
5 posiłków (śniadanie, II śniadanie, zupa, II danie, podwieczorek)
Warzywa i owoce każdego dnia
Zdrowe tłuszcze (ryby, pestki, nasiona, oliwa z oliwek, olej rzepakowy)
Pełnowartościowe białko (mięso, ryby, jaja, nabiał)
Pełnoziarniste zboża (kasza gryczana, jaglana, pęczak, orkisz)
Codziennie serwujemy inne, sycące śniadanie, które daje energię na cały dzień zabawy i nauki.
Lekka przekąska na słodko lub słono, by podtrzymać zapał do zabawy i koncentracje na kolejne godziny.
W sezonie jesienno zimowym stawiamy na sycące, rozgrzewające, gęste zupy.
II danie to tradycyjna kuchnia polska w zdrowym wydaniu dostosowana do dziecięcych potrzeb.
Zdrowe domowe wypieki – ciasta, naleśniki i tarty, które dzieci zajadają z apetytem.
Czy wiesz, że:
Im więcej smaków i tekstur, Twoje dziecko spróbuje we wczesnym dzieciństwie, tym mniejsza szansa, że będzie niejadkiem w przyszłości? W naszym cateringu dla dzieci starannie dbamy o to, by posiłki były różnorodne i wspierały rozwój małych smakoszy w duchu BLW! Chcesz dowiedzieć się więcej o BLW? Kliknij tutaj
Większość dzieci w Polsce spożywa za dużo cukru. Budując zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat możemy to zmienić.
Ilość cukru w naszych danich:
0
g
0 łyżeczek
Maksymalny dzienny limit spożycia cukru dodanego:
dzieci poniżej 2 lat
dzieci powyżej 2 lat
0
g
0 łyżeczek
25
g
5 łyżeczek
Średnie dzienne spożycie cukru dodanego u dzieci w Polsce:
95
g
aż 19 łyżeczek!
Usuń folię ochronną z pojemnika.
Usuń zimne dodatki, jak surówki czy sosy, przed podgrzaniem.
Ustaw mikrofalówkę na standardowy program (600-800 W).
Podgrzewaj 2-4 min.
Sprawdź, czy danie jest wystarczająco ciepłe. W razie potrzeby dołóż kolejną minutę.
Ważne
Mikrofale jedynie ogrzewają jedzenie, nie zmieniając jego składu chemicznego, ani nie wprowadzając szkodliwych substancji.
Jeśli mimo wszystko nie chcesz używać mikrofali, masz jeszcze 3 inne opcje. 🙂
Przełóż jedzenie do naczynia żaroodpornego.
Nagrzej piekarnik do 150-180 stopni.
Możesz przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową, aby zapobiec wysuszeniu.
Podgrzewaj przez 10-15 minut, kontrolując temperaturę posiłku.
Przełóż elementy dania do garnka lub na patelnię.
Możesz lekko podlać je wodą i przykryć przykrywką.
Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-10 min, mieszaj i uważaj na ryzyko przypalenia.
Przełóż jedzenie do naczynia odpowiedniego do gotowania na parze (specjalny koszyk lub metalowy durszlak).
Wlej do garnka niewielką ilość wody i włóż do niego naczynie z jedzeniem. (woda nie powinna dotykać jedzenia)
Przykryj garnek pokrywką i doprowadź wodę do parowania.
Podgrzewaj na małym ogniu przez 10-15 minut, regularnie sprawdzając poziom wody.
Uwaga
1. Jeśli Twój piekarnik ma opcję podgrzewania konwekcyjnego, to warto ją wykorzystać.
2. Nie ma problemu z podaniem na zimno posiłku, który jest zalecany do podgrzania.